Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

Każda gospodyni wie, jakie trudności sprawia upieczenie biszkoptu. Te kupowane w sklepach pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pachną, ale na tym ich zalety się kończą. Ich forma zależy tylko od niezdrowych dodatków chemicznych. Jak samemu upiec perfekcyjny biszkopt? Oto kilka wskazówek.

Jasny biszkopt

Do upieczenia biszkoptu potrzebujesz tylko:

  • 6 jajek,
  • niecałej szklanki cukru,
  • szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną masę. Do białek powoli dodajemy cukier. Dopiero, gdy piana będzie lśniąca, dodajemy po kolei żółtka. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę.

Pamiętajmy, że cały rytuał powinien odbywać się bardzo powoli! Tylko wtedy masa nie będzie miała żadnej grudki, a wszystkie składniki doskonale się połączą.

Pieczenie biszkoptu

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 160 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Papierem wykładamy tylko spód, ponieważ upieczone ciasto przyklei się do boków formy, tym samym nie opadając.

Następnie do formy wlewamy masę i od razu wkładamy ciasto do piekarnika. Nasz biszkopt pieczemy ok. 35 minut. Po wyjęciu zostawiamy go do ostygnięcia.

Biszkopt kakaowy

Nasz biszkopt możemy upiec również w formie kakaowej, która idealnie pasuje do białych kremów. Wystarczy tylko do podstawowego przepisu dodać kakao. W przypadku kakaowego biszkoptu dodawanie mąki ziemniaczanej nie jest już potrzebne.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Biszkopt orzechowy

Kolejną wersją jest biszkopt orzechowy.
Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 6 jajek,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki: orzechy, kaszę manną oraz tartą bułkę łączymy w osobnej misce, a następnie dodajemy do żółtek.

Do piany powoli dodajemy powstałą orzechowo-jajeczną masę. Pozostałe etapy przygotowania pozostają bez zmian.

Sprawdź inne słodkie przepisy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy Pietruszkowe smoothie Przepis na domowy marcepan Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie