Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

Każda gospodyni wie, jakie trudności sprawia upieczenie biszkoptu. Te kupowane w sklepach pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pachną, ale na tym ich zalety się kończą. Ich forma zależy tylko od niezdrowych dodatków chemicznych. Jak samemu upiec perfekcyjny biszkopt? Oto kilka wskazówek.


Jasny biszkopt
Do upieczenia biszkoptu potrzebujesz tylko:
- 6 jajek,
- niecałej szklanki cukru,
- szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną masę. Do białek powoli dodajemy cukier. Dopiero, gdy piana będzie lśniąca, dodajemy po kolei żółtka. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę.
Pamiętajmy, że cały rytuał powinien odbywać się bardzo powoli! Tylko wtedy masa nie będzie miała żadnej grudki, a wszystkie składniki doskonale się połączą.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pieczenie biszkoptu
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 160 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Papierem wykładamy tylko spód, ponieważ upieczone ciasto przyklei się do boków formy, tym samym nie opadając.

Następnie do formy wlewamy masę i od razu wkładamy ciasto do piekarnika. Nasz biszkopt pieczemy ok. 35 minut. Po wyjęciu zostawiamy go do ostygnięcia.
Biszkopt kakaowy
Nasz biszkopt możemy upiec również w formie kakaowej, która idealnie pasuje do białych kremów. Wystarczy tylko do podstawowego przepisu dodać kakao. W przypadku kakaowego biszkoptu dodawanie mąki ziemniaczanej nie jest już potrzebne.

Biszkopt orzechowy
Kolejną wersją jest biszkopt orzechowy.
Do jego wykonania potrzebujemy:
- 15 dag orzechów włoskich,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 6 jajek,
- ½ szklanki cukru pudru.
Tak samo jak w przypadku jasnego biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki: orzechy, kaszę manną oraz tartą bułkę łączymy w osobnej misce, a następnie dodajemy do żółtek.
Do piany powoli dodajemy powstałą orzechowo-jajeczną masę. Pozostałe etapy przygotowania pozostają bez zmian.
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Szybkie przekąski na letnią imprezę
- Trzy pomysły na szybkie wegeobiady
- Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze