Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych deserów. Jest bardzo wilgotne, lekkie i puszyste, co sprawia, że nie można mu się oprzeć. Trudność jego przygotowania ogranicza się jedynie do starcia marchewek, ponieważ kolejne etapy są bajecznie proste. Co dodać do marchewek, by wyszło ciasto, o którego smaku nie zapomnisz?

Czas na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe sprawdzi się idealnie, gdy zjawią się nieproszeni goście albo najdzie cię ochota na coś słodkiego (i zdrowego!). Do stworzenia masy nie potrzebujesz świeżych marchewek, wystarczą te, które zostały w domu po ubiegłotygodniowym obiedzie. Po ich starciu zajmujemy się kolejnymi składnikami. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy, by następnie połączyć je z olejem. Następnym etapem jest powolne dodawanie mieszaniny mąki, soli, proszku do pieczenia oraz sody.

Przygotowanie ciasta

Zwracajmy uwagę, by nasza masa nie była lejąca się ani zbyt gęsta. Najlepiej zrobić ją w dużej misie, by po dodaniu do niej marchewki wszystko się mieściło.

Do marchewkowej masy możemy dodać cynamon, orzechy lub przyprawę do piernika. Nie jest to konieczne, wszystko zależy od naszych upodobań i smaków.

Słodkie inspiracje

Pieczemy ciasto marchewkowe!

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Masę delikatnie przelewamy do formy i pieczemy.

Ciasto marchewkowe możemy udekorować cukrem pudrem lub smakowicie wyglądającą polewą. Tworzy się ją np. ze słonego serka twarożkowego oraz miodu i masła. Jest to jednak propozycja tylko dla wielbicieli bardziej słodkich deserów.

Marchewkowiec dla dzieci

Marchewkowiec jest ciastem, który pasuje do każdej pory dnia i do każdej okazji. Idealnie smakuje z herbatą, kawą oraz mlekiem. Również najmłodsi stroniący na co dzień od warzyw chętnie będą po niego sięgać. Jego przygotowaniem możesz zająć się wraz z dzieckiem. Będzie to wspaniały pomysł na spędzenie popołudnia!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?