Trzy pomysły na szybkie wegeobiady
MAGDALENA BURY • dawno temuÅšwiat kulinarny zawojowaÅ‚y potrawy wegetariaÅ„skie. Na każdym kroku spotykamy siÄ™ z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. WÅ‚aÅ›nie dlatego postanowiÅ‚am przenieść trochÄ™ warzyw do moich obiadów!
Nieziemskie kotlety z kalarepy
Kotlety z kalarepy:
- 4 kalarepy,
- 150 g płatków kukurydzianych,
- 50 g bułki tartej,
- zÄ…bek czosnku,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- awokado,
- 250 g pomidorków cherry,
- czerwona cebula,
- 3 jajka,
- 8 łyżek mąki,
- 10 łyżek oliwy z oliwek.
Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z bułką tartą.
Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado, ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli.
Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z obu stron i podajemy w bułce z wcześniej przygotowaną sałatką. Brzmi pysznie, ale uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej!
Makaron zrobiony z warzyw
Składniki warzywnego makaronu:
- 100 g płatków migdałowych,
- sok z cytryny,
- 6 łyżek oliwy,
- sól morska,
- 0,5 kg marchewki,
- 2 cukinie,
- ogórek,
- zÄ…bek czosnku,
- listki bazylii.
Wykonanie warzywnego makaronu jest bardzo proste. Migdały prażymy, a sok z cytryny mieszamy z olejem. Warzywa kroimy w cienkie plasterki i smażymy z czosnkiem na oliwie. Makaron pięknie wygląda przystrojony listkami bazylii i płatkami migdałów.
Kuskus z kalafiorem
Składniki potrzebne nam do tego dania z kuskusem:
- puszka ciecierzycy,
- 7 łyżek oliwy,
- 3 łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki chilli,
- ½ łyżeczki papryki,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- sok z 1 limonki,
- łyżka miodu,
- kalafior,
- papryka,
- 2 brzoskwinie,
- listki mięty,
- natka pietruszki,
- 200 g fety.
Mieszamy odsączoną ciecierzycę, łyżeczkę oleju, łyżeczkę curry, chilli i paprykę w proszku. Wszystko pieczemy ok. 30 minut w piekarniku na blaszce. Rozdrobniony czosnek, miód, 2 łyżeczki curry, sok z limonki, 6 łyżeczek oliwy łączymy tak, by powstał jednolity sos.
Kalafior dzielimy na maÅ‚e części, paprykÄ™ i brzoskwinie kroimy w kosteczkÄ™. MiÄ™tÄ™ i bazyliÄ™ siekamy. Teraz wszystko Å‚Ä…czymy i dodajemy fetÄ™ pokrojonÄ… w kostkÄ™ oraz mieszankÄ™ z ciecierzycÄ…. Doprawiamy i…. delektujemy siÄ™ tym smakiem!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze