Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów!

Nieziemskie kotlety z kalarepy

Kotlety z kalarepy:

  • 4 kalarepy,
  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 50 g bułki tartej,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • awokado,
  • 250 g pomidorków cherry,
  • czerwona cebula,
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek mąki,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek.

Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z bułką tartą.

Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado, ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli.

Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z obu stron i podajemy w bułce z wcześniej przygotowaną sałatką. Brzmi pysznie, ale uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej!

Makaron zrobiony z warzyw

Składniki warzywnego makaronu:

  • 100 g płatków migdałowych,
  • sok z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól morska,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 2 cukinie,
  • ogórek,
  • ząbek czosnku,
  • listki bazylii.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Wykonanie warzywnego makaronu jest bardzo proste. Migdały prażymy, a sok z cytryny mieszamy z olejem. Warzywa kroimy w cienkie plasterki i smażymy z czosnkiem na oliwie. Makaron pięknie wygląda przystrojony listkami bazylii i płatkami migdałów.

Kuskus z kalafiorem

Składniki potrzebne nam do tego dania z kuskusem:

  • puszka ciecierzycy,
  • 7 łyżek oliwy,
  • 3 łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki chilli,
  • ½ łyżeczki papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 limonki,
  • łyżka miodu,
  • kalafior,
  • papryka,
  • 2 brzoskwinie,
  • listki mięty,
  • natka pietruszki,
  • 200 g fety.

Mieszamy odsączoną ciecierzycę, łyżeczkę oleju, łyżeczkę curry, chilli i paprykę w proszku. Wszystko pieczemy ok. 30 minut w piekarniku na blaszce. Rozdrobniony czosnek, miód, 2 łyżeczki curry, sok z limonki, 6 łyżeczek oliwy łączymy tak, by powstał jednolity sos.

Kalafior dzielimy na małe części, paprykę i brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Miętę i bazylię siekamy. Teraz wszystko łączymy i dodajemy fetę pokrojoną w kostkę oraz mieszankę z ciecierzycą. Doprawiamy i…. delektujemy się tym smakiem!

Wegetariańskie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia Przepis na muffinki, które zawsze się udają Przepis na sos czosnkowy Pietruszkowe smoothie Przepis na domowy marcepan Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie