Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

Czarna kawa na pusty żołądek zamiast pożywnego śniadania to najgorszy z możliwych błędów żywieniowych. Po wielu trudnych porankach, nawet ja zmusiłam się do jedzenia śniadania zaraz po obudzeniu. Dlaczego zaprzyjaźniłam się właśnie z owsianką?

Jeżeli owsianka, to tylko robiona w domu

Półki sklepowe kuszą nas różnego rodzaju gotowymi owsiankami. Znajdziemy owsianki z orzechami, z owocami albo tropikalne. Niestety, mam złą wiadomość. Większość z nich zawiera bardzo dużo cukru!

W takiej sytuacji najlepiej kupić zwykłe płatki owsiane i dodawać do nich ulubione składniki. Ja wybieram najczęściej wiórki kokosa, płatki migdałów, suszone truskawki, sezam i… świeże mango!

Owies dobry na złe dni

Dietetycy mówią, że owies wykazuje właściwości antydepresyjne. Owsianka zawiera witaminy z grupy B, selen, magnez, czyli wszystko co wpływa kojąco na nasz układ nerwowy.

Czeka cię trudny dzień w pracy albo kolokwium z zagadnień, których w ogóle nie rozumiesz? Wstań 15 minut wcześniej i zjedz owsiankę z kolorowej miski. Uwierzcie, to pomaga!

Owsianka odchudza i upiększa

To nie koniec plusów owsianki. Miska płatków owsianych wzbogaconych suszonymi owocami i orzechami zawiera mnóstwo błonnika. Jedząc owsiankę, obniżamy także poziom złego cholesterolu.

Miska śniadaniowej owsianki jest także lepsza od zabiegów kosmetycznych. Zawarte w niej składniki pielęgnują nasze włosy, paznokcie i skórę. Dodatkowo witamina E wykazuje właściwości nawilżające, tym samym nas odmładzając.

Śniadaniowe inspiracje

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Cukinia w naszej diecie Kuchenne inspiracje - jarmuż Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji? Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata Kreatywne dekorowanie tortów Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu? Młody kokos - praktyczne informacje Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach