Czym kusi kuchnia węgierska?

Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry!

123RF

Kulturę węgierską łączą trzy elementy: Słońce, wino i przepyszne jedzenie. Dodając do tego urlop, masz gotowy przepis na najsmaczniejsze wakacje w życiu. Najczęstszymi odpowiedziami, gdy myślimy o kuchni naszych Bratanków, jest placek po węgiersku oraz leczo. A niesłusznie, ponieważ specjały te wcale nie pochodzą z Węgier.

Obiad na Węgrzech

Kuchnia węgierska oferuje nam zupę Bogracz, którą przyrządza się z mięsa wołowego oraz gulasz węgierski, czyli sos, który dodaje się do naszych polskich placków ziemniaczanych „po węgiersku”. Węgry słyną ze smacznych pomidorów, papryki, czosnku oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania.

Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka. Węgierskie gospodynie najczęściej gotują w kociołkach. Tak jest np. z zupą rybną. W jej skład, oprócz ryb, wchodzą cebula i papryka.

W potrawach da się wyczuć smak suszonej papryki słodkiej lub ostrej oraz innych mocnych przypraw. Ich wyrazistość sprawia, że każdy polski turysta wraca z Węgier z torebkami przypraw.

Langosz na przekąskę

Potrawą, której nie zapomnisz po wizycie na Węgrzech, jest drożdżowe ciasto nazywane Langoszem. To duży placek upieczony z ugotowanych ziemniaków, mąki, drożdży oraz mleka.

Smażony na głębokim tłuszczu nie należy do przekąsek najbardziej polecanych na dietach, jednak z każdym kolejnym kęsem zrozumiesz, dlaczego warto go spróbować. Podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną, ketchupem oraz serem żółtym, więc odchudzanie zostaw na później.

Węgry mają także coś dla osób dbających o figurę. Na każdym kroku znajdziemy budki z dojrzałymi, słodkimi arbuzami oraz melonami.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Węgierskie wina

Mówiąc o kuchni węgierskiej, nie można zapomnieć o winie. Na Węgrzech pije się je do obiadu, podczas sjesty oraz przed snem. Najbardziej znanym winem jest Tokaj, które jest białe i słodkie. Jego nazwa pochodzi od miasteczka, w którym jest produkowane. Węgierskie wina nie tylko są przepyszne, ale i bardzo tanie!

Kuchnie świata

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze