Za co kocham krewetki?

Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu na niską zawartość kaloryczną, możemy je jeść bez wyrzutów sumienia! O czym mowa? O jednej z wielu moich kulinarnych miłości – o krewetkach!

Krewetki = silny afrodyzjak?

Moja miłość do krewetek nie była z rodzaju tych „od pierwszego wejrzenia”. Musiało minąć kilka spotkań sam na sam, by na stałe zagościły w moim menu. Jest to dla mnie do tej pory zagadką, ponieważ krewetki ze względu na swój smak i wygląd są uważane za silny afrodyzjak. Warto o tym pamiętać, szykując romantyczną kolację dla dwojga.

Jakie krewetki kupimy w Polsce?

W Polsce ciężko znaleźć krewetki, które zostały złowione w dniu dostawy do sklepu. W związku z tym wybieramy te mrożone lub w zalewach. Termin przydatności do spożycia tych specyficznych mrożonek mija po 2 miesiącach.

Czy krewetki są dla wszystkich?

Zła wiadomość dla osób wrażliwych oraz z alergiami: krewetki uczulają! Po ich spożyciu u alergików mogą wystąpić działania niepożądane, np. pokrzywka.
Na szczęście istnieją testy prowokacyjne, które szybko wykażą, czy możemy je jeść.

Smak krewetki, czyli jaki?

Krewetki różnią się od siebie wyglądem, gatunkiem oraz wielkością. Zawsze jednak smakują tak samo wybornie. Niektórzy porównują smak krewetek do mięsa drobiowego. Czy tak jest naprawdę? Musicie sprawdzić sami!

Zobacz więcej:

Przyrządzamy krewetki w domu

Wybierz się na spacer po okolicy i znajdź miejsca, w których możesz kupić świeże owoce morza. Może zamiast hipermarketu, poszukaj osiedlowych sklepików? Taka wycieczka może pokazać ci zakątki, których do tej pory nie widziałaś.

Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz. Ja najczęściej wybieram krewetki w cieście, które smaży się na głębokim oleju i podaje z sosem słodko-kwaśnym.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zapomnij o dotychczasowych problemach z ułożeniem menu na domówkę. Obiecuję, że krewetki staną się numerem jeden każdej kolejnej imprezy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Czym kusi kuchnia węgierska?