Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów!


Nieziemskie kotlety z kalarepy
Kotlety z kalarepy:
- 4 kalarepy,
- 150 g płatków kukurydzianych,
- 50 g bułki tartej,
- ząbek czosnku,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki soku z limonki,
- awokado,
- 250 g pomidorków cherry,
- czerwona cebula,
- 3 jajka,
- 8 łyżek mąki,
- 10 łyżek oliwy z oliwek.
Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z bułką tartą.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado, ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli.

Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy z obu stron i podajemy w bułce z wcześniej przygotowaną sałatką. Brzmi pysznie, ale uwierzcie mi – smakuje jeszcze lepiej!
Makaron zrobiony z warzyw
Składniki warzywnego makaronu:
- 100 g płatków migdałowych,
- sok z cytryny,
- 6 łyżek oliwy,
- sól morska,
- 0,5 kg marchewki,
- 2 cukinie,
- ogórek,
- ząbek czosnku,
- listki bazylii.

Wykonanie warzywnego makaronu jest bardzo proste. Migdały prażymy, a sok z cytryny mieszamy z olejem. Warzywa kroimy w cienkie plasterki i smażymy z czosnkiem na oliwie. Makaron pięknie wygląda przystrojony listkami bazylii i płatkami migdałów.
Kuskus z kalafiorem
Składniki potrzebne nam do tego dania z kuskusem:
- puszka ciecierzycy,
- 7 łyżek oliwy,
- 3 łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki chilli,
- ½ łyżeczki papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 limonki,
- łyżka miodu,
- kalafior,
- papryka,
- 2 brzoskwinie,
- listki mięty,
- natka pietruszki,
- 200 g fety.
Mieszamy odsączoną ciecierzycę, łyżeczkę oleju, łyżeczkę curry, chilli i paprykę w proszku. Wszystko pieczemy ok. 30 minut w piekarniku na blaszce. Rozdrobniony czosnek, miód, 2 łyżeczki curry, sok z limonki, 6 łyżeczek oliwy łączymy tak, by powstał jednolity sos.

Kalafior dzielimy na małe części, paprykę i brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Miętę i bazylię siekamy. Teraz wszystko łączymy i dodajemy fetę pokrojoną w kostkę oraz mieszankę z ciecierzycą. Doprawiamy i…. delektujemy się tym smakiem!
Wegetariańskie inspiracje


Polecane przez autora:
- Szybkie przekąski na letnią imprezę
- Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu
- Przepis na azjatycki dip z awokado
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze