Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

Studenckie imprezy to nie tylko chipsy, tosty i hektolitry taniego alkoholu. Przekonałam się o tym, świętując urodziny mojej przyjaciółki. Motywem przewodnim świętowania była Azja i fondue... z rosołu!


Rosołowe fondue
Founde to potrawa z gorącego sera oraz białego wina, która pochodzi ze Szwajcarii. Najczęściej kojarzymy ją z czekoladą i maczanymi w niej owocami. Wersja azjatycka wygląda nieco inaczej… :)
Składniki fondue z rosołu:
- pęczek kolendry,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 100 ml sosu sojowego jasnego,
- mały korzeń imbiru,
- kilka ząbków czosnku,
- czerwone chilli,
- kilka lasek trawy cytrynowej,
- 4 średnie limonki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Siekany imbir, rozgnieciony czosnek, trawę cytrynową, chilli oraz kolendrę umieszczamy w dużym, pięciolitrowym garnku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę.
Przekąski z krewetki i łososia
Podczas, gdy nasz rosół się gotuje, my zajmujemy się kolejnymi składnikami naszego founde. Pierwszym z nich będą przekąski krewetkowo-łososiowe.
Potrzebujemy:

- 800 g filetu z łososia,
- pół pęczka kolendry,
- kawałek imbiru,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 450 g surowych krewetek,
- łyżka soku z limonki, łyżka oleju sezamowego, sól.
Kolendrę, imbir i bułkę tartą mieszamy. W tak powstałej panierce obtaczamy pokrojonego łososia.
Krewetki marynujemy w soku z limonki oraz w oleju sezamowym. Takie przekąski możemy nadziać na długie wykałaczki i maczać już w naszym fondue.
Nadziewamy chlebki
Chlebki z nerkowcami to mój ulubiony element tej azjatyckiej układanki.
Do ich stworzenia potrzebne nam będą:

- 35 g nerkowców,
- ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- 2 pęczki kolendry,
- 150 ml oleju,
- 2 placki do pizzy,
- przyprawy i mąka.
Nerkowce prażymy na patelni. Imbir siekamy z czosnkiem, następnie łączymy je z kolendrą. Dodajemy olej i wszystkie składniki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy.
Placki do pizzy smarujemy sosem i układamy jeden na drugim. Kroimy je na kilkanaście części i smażymy dwustronnie na beztłuszczowej patelni przez kilka minut.
Kuchnie świata


Polecane przez autora:
- Szybkie przekąski na letnią imprezę
- Trzy pomysły na szybkie wegeobiady
- Przepis na azjatycki dip z awokado
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze