Szybkie przekąski na letnią imprezę
MAGDALENA BURY • dawno temuPrzygotowanie tych przekąsek zajmie ci tylko chwilkę. Goście będą zadowoleni, a ty będziesz mieć czas dla siebie. Przecież wygląd gospodyni imprezy też jest ważny!
1. Chipsy z warzyw
Potrzebujemy:
- cukinię,
- bakłażana,
- 250 g ziemniaków,
- olej, sól i słodką paprykę.
Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa smażymy z obu stron na gorącym oleju przez kilka minut. Odsączamy tłuszcz i wykładamy nasze warzywa na talerzyk. Cukinię dodatkowo możemy posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem. Ja często przygotowuję chipsy, gdy mam ochotę na coś niezdrowego ;)
2. Bruschetta z Włoch
- 2 ciabatty,
- 5 pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia
- oliwa, sól oraz pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a ciabatty kroimy na kilka części. Pieczemy je ok. 10 minut, a następnie zajmujemy się pastą. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy do nich rozdrobniony czosnek oraz bazylię. Składniki mieszamy razem z oliwą i przyprawami. Pastą smarujemy każdą kromkę. Pachnie i chrupie obłędnie!
3. Pizzerinki
- 250 g boczku,
- 250 g gęstej i kwaśnej śmietany,
- 200 g mozzarelli,
- 2 ciasta francuskie,
- sól i pieprz.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza. Na cieście francuskim układamy boczek oraz starty ser. Całość zalewamy śmietaną. Ciasto zwijamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy ok. 17 minut. Pizzerinki może i są wysokokaloryczne, ale dzięki temu idealnie wpasują się w imprezę alkoholową!
4. Szybkie krakersy z dodatkiem
- winogrona,
- 200 g sera żółtego,
- solone krakersy,
- masło.
Ser kroimy w kostkę, krakersy smarujemy z jednej strony masłem. Na wykałaczki nabijamy winogrono, ser oraz krakersa. Kładziemy na krakersie i układamy na tacy. Są świetne jako szybka przekąska pomiędzy kolejnymi latynoskimi tańcami!
5. Rozmarynowy popcorn
Popcorn przygotowujemy jak w instrukcji. W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekany rozmaryn i sól. Do garnka wrzucamy popcorn i lekko mieszamy. Zapach rozmarynu rozniesie się po całym domu!
6. Mozzarellowe szaszłyki
- mini mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- bazylia, pieprz, sól
Pokrojone w połówki pomidorki nabijamy na szaszłyk. Dodajemy mozzarellę, przyprawiamy i ozdabiamy listkami bazylii. To połączenie jest strzałem w dziesiątkę.
7. Feta & rukola
- ogórek,
- rukola,
- pomidorki cherry,
- ser feta,
- olej, ocet i przyprawy.
Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, a ogórek kroimy na cienkie plasterki. Pomidorki i fetę również kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy po kolei do wcześniej przygotowanych miseczek. Dodajemy ocet, olej i przyprawy. Sałatka jest bardzo lekka, więc skuszą się na nią również znajomi na diecie.
8. Bagietki z wyższej półki
- bagietki,
- 300 g sera pleśniowego,
- szynka parmeńska.
To ulubione przekąski mojej przyjaciółki. Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Na każdej z nich kładziemy plasterki sera oraz szynki. Niebiańskie doznania smakowe murowane!
9. Grissini
Grissini to rodzaj chrupkiego pieczywa pochodzącego z Włoch. Są to cienkie paluszki wypiekane z ciasta drożdżowego. Wystarczy, że owiniemy je szynką parmeńską i elegancko ułożymy na tacy. Szybkie, łatwe i… przepyszne!
10. Domowe guacamole
- 2 awokado,
- sok z cytryny,
- czerwona cebula,
- ząbek czosnku,
- sól oraz pieprz.
W miseczce rozdrabniamy miąższ z awokado, dodajemy sok z połówki cytryny, skrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy, mieszamy i… jemy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze